Ток от слънцето

  

  

Първата фотоволтаична централа за Плевенска и Ловешка област започна да произвежда зелена електроенергия. Тя се намира в село Обнова на територията на община Левски.

На мястото на изоставено дворно място с площ 2.7 дка в близост до местното училище, сега е изградена фотоволтаичната централа с мощност 96 kW.

Инвеститор е плевенската фирма "Солар инженеринг проект". Проектът е на "СТС Солар" – Габрово. Изпълнител по строителната част е "Стройконсулт" - Плевен, а технологичната е дело на инвеститора. Консултант по време на строителството е "Лазарови 2002".

Бетоновите площадки са изградени върху 630 кв.м, като върху тях е вдигната метална конструкция и са монтирани фотоволтаичните модули. Към централата е изграден собствен трафопост, кабелна линия до електрoпровод 20 kV.

Две години след старта на инвестиционния ни проект и шест месеца след началото на строителните работи на 3 февруари мина приемателна комисия, с което обектът официално е въведен в експлоатация, споделиха пред "Строителство Градът" управителите на "Солар инженеринг проект" инж. Нина Дечкова и инж. Петко Цаков, които са с дългогодишен квалификационен опит, придобит в Германия.

Фотоволтаичните модули са доставени именно оттам, производство са на германската фирма "ЦентроCолар". Инверторите и комуникационното оборудване са световния лидер в производството на инвертори SМА.

Според направения слънчево–енергиен одит годишно централата в Обнова трябва да произвежда между 120 и 130 хил. kWh.
Фотоволтаичната централа в Обнова е първата в България с този вид фотоволтаични модули с антирефлексно стъкло, което значително увеличава ефективността, обясняват още от "Солар инженеринг проект".